Isabella Stewart Gardner Vakası

Müzedeki hırsızlık..

Amerika'nın Boston kentinde meydana gelen hırsızlık tarihin en büyük sanat hırsızlığından birisidir. Gardner müzesinde 18 Mart 1990 tarihli hırsızlık yaklaşık 500 Milyon değerindeki sanat eserlerinin çalınması dünya tarihine ismini yazdırmıştır. Müzede Rembrandt, Degas, Vermeer gibi sanatçıların dünya çapındaki 13 eseri çalınmıştır. Bu sanat eserlerinin hepsi koleksiyoner Isabella Stewart Gardner tarafından satın alınıp koleksiyona koyulmuştur.

Hırsızlık nasıl gerçekleşti..

Hırsızlığın olduğu gün bölge halkı St. Patrick Günü kutlamalarıyla meşguldü ve bunu fırsat bilen bir grup çete elemanı Gardner müzesini soymaya karar verdi. Yaklaşık 90 dakika süren hırsızlıkta 13 sanat eseri çalınmıştır. Polis kılığında 2 hırsız müzenin etrafında gezmeye başlamış ve orda bulunan görevliye şüpheli şahısların müze etrafında göründüğü ihbarını aldıklarını söylemişlerdir. Görevliye müzeyi kontrol etmeleri gerektiğini söylemiş ve içeri görevlileri ikna ederek girmişlerdir. İçeri girdiklerinde müzede iki görevli vardı birisi müzeyi geziyor diğeride girişteki kontrol noktasında bekliyordu. Girişte duran görevliyi alarmı çalıştırmasını engellemek için masasından uzaklaştırıp kimlik kontrolü yapacağını söylemiştir ve ikna edebilmiştir. Masadan uzaklaşan görevliye hakkında ihbar olduğunu söyleyip kelepçelemiştir. Diğer görevli de yanlarına yaklaşınca onuda kelepçelemiş ve bunun bir soygun olduğunu belirtip sorun çıkarmamalarını söylemişler. Alt katta bir odaya ağızları kapalı bir şekilde bir boruya kelepçeleyip orada bırakmışlardır ve dışardaki sayısının kaç olduğu bilinmeyen diğer soyguncularıda çağırıp soyguna başlamışlar.

Gördükleri bir portreyi yerinden çıkarınca alarm çalmış ve bu fikirden vazgeçmişler. Sanat eserlerini çerçevelerinden keserek çıkarmayı düşünmüşler ve çaldıkları bütün sanat eserlerini bu şekilde çerçevelerini keserek almışlardır. Yaklaşık 90 dakika süren hırsızlıkta 500 Milyon değerindeki 13 sanat eseri çalışmış ve yıllardır bu sanat eserlerini bulmak için FBI çok çaba sarfetmiştir. Birçok ihbar almışlar ve hepsini titizlikle incelemeye almalarına rağmen birçoğundan ipucuna bile ulaşamamışlar. FBI bu sanat eserlerinin bulunması için bir ipucu verecek birisine 5 Milyon dolar ödül vereceğini bildirmiştir.

Hırsızlıkta dikkat çeken bir nokta müzede maddi değeri yüksek daha bir çok eser varken neden bu eserler çalınmıştır. Eserler rastgele mi alınmıştır yoksa özellikle mi bu 13 eser alınmıştır bilinmiyor. Müze yöneticileri çalınan eserlerin yerlerini gördükleri ilk hali ile bekletmektedir. Çalınan eserlerin bulunacağı ve tekrar yerlerini koyulacağına inanmaktadırlar.

İşte o soygunda çalınan sanat eserleri..

The Concert by Vermeer (c. 1664-1666)
The Storm on the Sea of Galilee by Rembrandt (1633)
Lady and Gentleman ın Black by Rembrandt[ (1633)
Landscape with an Obelişk by Govert Flinck[b] (1638)
Chez Tortoni by Édouard Manet (c. 1878–1880)
La Sortie de Peşage by Degas (date unknown)Self-Portrait[c] by Rembrant c.(1634)
Corteğe aux Environs de Florence by Degas (c. 1857-1860)
Program for an Artıştic Soirée 1 by Degas (1884)
Program for an Artıştic Soirée 2 by Degas (1884)
Three Mounted Jockeys by Degas (c. 1885-1888)
An ancient Chinese gü (c. 1200-1100 BC)[d]
A bronze eagle finial (c. 1813-1814)

İnsan beyninde çözülemeyecek kadar zor, tahmin edilemeyecek kadar karmaşık duygular ve arzular vardır. O arzuların karanlık olanlarına gelince; işte onlar oldukça soğuktur ve kişiyi adeta buzdan bir kütleye çevirir. Gözleri kör eden bu ürkütücü ruh halleri, insanın aklının ucundan bile geçiremeyeceği şeyleri yapmasını sağlar. Benim işim, karanlıkta kalmış bu insanların yol açtığı kötülükleri sona erdirmek.